Ciasto Pijak





Jak to w czasie świątecznym, placki w domu wykonujemy, a jednym z takich, które ja wykonałam był placek "Pijak", bardzo go lubimy.




Do wykonania placka potrzebujemy.

-12 jajek
-Mąkę tortową
- Mąke Ziemniaczana
-Cukier puder
-proszek do pieczenia
- 2Budynie Śmietankowe na 3/4L
-Mak
-Wiurki kokosowe
-Dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny
-paczka małych biszkoptów
- co najważniejsze to jakiś alkohol dobrze aromatyczny

To zaczynamy od spodu.

Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki torowej
1 łyżka mąki ziemniaczaniej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Oddzielamy białka od żółtek i trzepiemy trzepaczką aż będą sztywne. Dodajemy stopniowo przesiany cukier puder, aż otrzymamy klarowną mase. Dodajemy żółtka, dalej trzepiąc. Mąke dodajemy na końcu, ale wcześniej zmieszaną i przesianą i na koniec proszek do pieczenia. Trzepiemy do uzyskania jednolitej masy i ani sekundy dłużej,bo klapnie. ( mi i tak klapł) 25 min w 170 stopniach

Krem:
Gotujemy oba budynie tylko w 1/2L mleka.
Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Bierzemy margaryne w temperaturze pokojowej i ucieramy ja na gładko dodając cukier puder. Po otrzymaniu klarownej masy dodajemy stopniowo nadal ucierając ten zimny i bardzo gęsty budyń, aż powstanie piękny i gęsty krem.

Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki suchego maku
1/2 szklanki wiórków kokosowych  Pieczemy 20 min w 180 stopniach

Dżem
Biszkopty dajemy na dżem wcześniej umoczone w alkoholu (najlepsza wódka)

Życze smacznego.


3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. A jak pysznie smakuje...

      Usuń
    2. no ja myślę :) kiedyś wypróbuje, może nawet na sylwestra tylko maku nie mam :P

      Usuń